Ecodriving

Benieuwd hoe je eenvoudig brandstof bespaart en milieuvriendelijk rijdt? Ontdek onze handige tips!

Energiezuinig rijden is niet alleen goed voor het milieu, ook je veiligheid en je portefeuille winnen erbij. Benieuwd hoe je je rijstijl concreet moet veranderen? Ontdek hier de basisbeginselen van ecodriving!

Schakel op tijd op

Gun uw motor een beetje rust door het toerental niet te hoog op te drijven vooraleer u naar een hogere versnelling schakelt. Een hoog toerental jaagt namelijk het brandstofverbruik snel de hoogte in. Rijdt u met een benzinewagen? Schakel dan als u ongeveer 2.500 toeren per minuut bereikt. Met een dieselmotor mag u al hoger schakelen bij 2.000 toeren.

Rem op de motor

Probeer zo veel mogelijk te remmen op de motor door terug te schakelen naar een lagere versnelling en geleidelijk de koppeling weer te laten aangrijpen.

Rijd met constante snelheid

Anticiperen op mogelijke manoeuvres is daarbij cruciaal, net als voldoende afstand bewaren. Op die manier hoef je zelden plotseling te remmen of te versnellen. Dat is niet alleen veiliger, je verspilt ook gevoelig minder brandstof. Laat je gaspedaal los vanaf het moment dat je het verkeer ziet vertragen. Gebruik je cruise control als de verkeerssituatie het toelaat.

Laat de motor niet onnodig draaien

De motor van uw auto stoot altijd CO2 uit als hij draait, ook als de wagen niet beweegt. Het is dan ook aangeraden om uw motor stil te leggen als u langer dan 20 seconden stilstaat. In Wallonië is het sinds 1 maart 2019 trouwens strafbaar om uw motor te laten draaien terwijl u stilstaat. U kunt er een milieuboete voor krijgen.

Controleer regelmatig uw bandenspanning

Met banden die de juiste spanning hebben, verbruikt u minder brandstof. Uw banden verliezen automatisch spanning als u rijdt. Het is dus aangeraden om de bandenspanning minstens een keer per maand te controleren. Dat is eenvoudig en snel gebeurd, en u kunt het doen bij de meeste pompstations. Nog een simpele manier om een flinke duit te sparen.

Vermijd onnodige verplaatsingen

Bereid uw verplaatsingen goed voor, zodat u niet onnodig omrijdt en bepaalde boodschappen en taken kunt bundelen. Een gps of online routeplanner zijn nuttig, maar zorg er wel voor dat u niet door woonbuurten wordt gestuurd. Neem enkel de auto wanneer het echt nodig is. Voor korte verplaatsingen zijn wandelen of fietsen efficiënter. Een koude motor verbruikt namelijk veel brandstof. Voor langere verplaatsingen kan het openbaar vervoer een goed alternatief zijn. Maakt u met vrienden, kennissen of collega’s een verplaatsing, probeer dat dan samen te doen: het is gezelliger, minder vervuilend en veel goedkoper!